Medical Center Jakarta

ClientConfidential
CityJakarta
CountryIndonesia
Scope75.000 m2 hospital + 30.000 m2 parking space
Period2015-2016
ExpertiseArchitecture, Interior Design, Landscape Design, Urban Planning, Project Management, Cost Management, Building Services, Structural Design
TeamFreerk Hoekstra, Shu-Yan Tang, Stefan Kolen, Freek Leber,

RHDHV NL and RHDHV Indonesia teamed up together in close collaboration with the client to make a design for a Medical Center in Jakarta. To realize the high ambitions of the client a continuous focus was necessary on the following three core values;  a new landmark in a unique context, providing excellent healthcare and five star quality.

Unique context

The new hospital is directly located at a busy street in a dense, urban area. Like in other areas in Jakarta, earthquakes and flood are common practice in this part of the city. The presence of the presidential palace, opposite the road, brings extra restrictions related to the design of the building. The results of the research done by the Feng Shui Master on the site were one of the starting points for the design.

Excellent Healthcare

It was a great challenge to program the hospital functions in a vertical building.
Connecting natural relationships between departments, separating various flows and creating flexible spaces needed for practice and providing high-level care, could only be solved in non-traditional layouts. Layouts that also have the flexibility to accommodate different functions and are able to handle and adapt different expansion scenarios.

Concept

The number of square meters, defined in the program of requirements of the hospital and the available plot area have determined the design concept for the hospital: a tower of 24 floors above ground, 86x32meter each.

The first two floors, containing the emergency and urgent care, logistic center and, on the second floor, the grand entrance are directly related to the urban fabric. The parking levels above are connected to street level by a spiral ramp. The 4 floors with the outpatient clinics are on top of the parking levels. In between these clinics and the floors for the inpatient are the hot floor and the floor for its technical facilities located. The lower floor of the inpatient area is a garden with a restaurant and other “public” facilities.

The general layout of these floors, the position of the cores and structural elements, should allow for good layouts for the main, significantly different functions within the hospital

Dividing the 32.4 m wide building into three equal fields or spans of 10.8 meter, and positioning all the vertical logistic elements like elevators, stairs and shafts together with other, general services as a core in the central bay, only 4 columns show up on each floor . This small number of structural elements in the functional spaces made it possible to design good functional and attractive plans for each floor type.

The module for internal separations, technical outlets, light fixtures etc is 1,2 x 1,2 meter. This module is related to the structural grid of 10.8 x 9.6 meter and to the 1,2 meter façade modules.

Five star quality

Rather than the often encountered sterility of conventional health care facilities the new hospital building will reflect a welcoming, healing environment with high quality modern amenities to reflect a 5-star hotel environment appropriate to the desired international reputation and high class audience. Key features thereby are Hospitality, Spatial quality and voids, VIP / Premium treatment, Landmark, Healing environment and Interior.

Facade

The facade design of the new hospital has been highly determined by the sight restrictions set by the presidential palace. From no floor higher than the fourth floor there could be direct sight on the presidential premises meaning the sight from the front (south) and east façade should be blocked. Schmidt Hammer Lassen, the architect firm which made the design for the facades, proposed a three dimensional façade element to tackle this restriction. In this element the two vertical planes are in that way related that the sight towards the palace is blocked. The modules are mainly used on the two longitudinal facades. Differently angled elements are configured in blocks bringing a nice, subtle graphic quality to the urban appearance of the hospital building.

 

The colors of the façade are white and green. White are the 3D elements and the glass panels, covering the two head facades, green are the plants located in the outside void of the inpatient levels, on the sides of the parking levels and, as a green wall, on the front façade. The open garden level will appear as a green feature in the sky of Jakarta as well.

A tower with a clear strong and slender shape rises up in Jakarta’s Sky.
In its wide neighborhood the Hospital will be a landmark. Not only because of its dimensions but in particular because of its outstanding aesthetics.

Interior

The feel of wellbeing, of comfort, is very important in a hospital environment. People staying in hospital are vulnerable, being separated from their daily life and home.
For this reason the client aims for a high quality interior design. A design which suits the variety of functions but, at the same time, brings a unity of comfort and quality into the building as a whole.
The content of the design guide, produced by Schmidt Hammer Lassen, reflects the wishes for a high, five star quality of the interior of the new hospital. It shows a balanced choice of materials, finishes, colors, furniture and lighting aiming for homelike comfort and rest in a friendly, non-overwhelming, modest luxurious Scandinavian style.

Freerk Hoekstra

Freerk Hoekstra MSc BNA

Senior Architect

T +31 20 569 77 07 | M +31 6 51 31 54 99 | E freerk.hoekstra@rhdhv.com