Solar Cell Factory Photovoltech

ClientPhotovoltech
CityTienen
CountryBelgium
Scope27,600 m2 GFA
Period2008 - 2010
ExpertiseArchitecture
TeamRobert Collignon, Stefan Kolen

Photovoltech DHV-2136

Als gevolg van de toenemende vraag naar zonnecellen, besloot Photovoltech in 2008 om de bestaande fabriek in Tienen met zo’n 27.600 m2 uit te breiden. De nieuwbouw kenmerkt zich door een verticale stapeling van de productielijnen en hoge flexibiliteit.
Based on the increasing demand of solar cells, Photovoltech extended its existing solar cell factory by 27.600m2. The extension features a multi-layer production facility with great flexibility.

Photovoltech DHV-2125

Op de begane grond zijn alle proces- en gebouwgebonden installaties gesitueerd. Vanuit hier worden alle bovengelegen productievloeren bediend. Door de verschillende verticale schachten aan de buitenzijde van het gebouw te situeren, blijven de vloeren vrij van obstakels en is de interne flexibiliteit beter gewaarborgd.
The first floor contains all technical utilities related to the upper production floors. By positioning the various shafts on the outside of the building, no valuable floor area is compromised and maximum flexibility is maintained.

schema.indd

Om het gebouw een strakke en verzorgde uitstraling te geven, hebben we het volume omtrokken met een vloeiende gevel. Hierdoor worden de schachten weer nadrukkelijk onderdeel van het geheel en kunnen toekomstige aanpassingen eenvoudig in het systeem worden opgenomen.
In order to ensure a sleek building envelope, we designed a curtain like facade which wraps around the shafts. This way, future technical modifications can be made without affecting the building’s appearance.

Photovoltech DHV-2034

Dankzij het sterk hellende terrein was het mogelijk om een parkeergarage voor 100 auto’s onder het gebouw te situeren. Omdat de schachten niet tot het maaiveld doorlopen lijkt het gebouw te zweven boven de auto’s. De constrasterende blauwe kleur van de garage onderstreept dit effect. 
The sloping terrain made it possible to incorporate a 100 car parking garage below the first floor. Because the shafts do not extend to the ground, the building seems to hover above the cars. The contrasting blue color of the parking garage emphasizes this effect.

Photovoltech DHV-2111

Robert Collignon

Robert Collignon MArch

Senior Architect

T +31 88 348 44 13 | M +31 6 50 21 34 17 | E robert.collignon@rhdhv.com