Navelbruggen, Getsewoud

ClientGemeente Haarlemmermeer
CityGetsewoud, Nieuw Vennep
CountryThe Netherlands
Scope27 x 9 meters
Period1999-2002
ExpertiseArchitecture, Urban Planning, Project Management, Structural Design
TeamJoris Smits

Navel brug 02b-website

Witte gewelven in beton

Op twee plaatsen kruist de Venneperweg ongelijkvloers met een bundel van waterwegen en routes voor langzaamverkeer. Gewelven van wit beton overspannen zowel water als weg in één moeite. De brugrand is scherp terug gesneden zodat de bruggen een slanke rand krijgen en er meer daglicht onder komt. Een aantal forse uitsparingen in het beton levert spannende doorkijkjes op waaromheen het krachtenspel zich als vanzelfsprekend aftekent.

White vaults in concrete

On two occasions the Venneperweg road crosses a waterway and slow traffic routes. Curved shapes in white concrete span road and water in one movement. The bridge edges are cut back sharply, keeping them slender and allowing more daylight to pass under the bridge. A number of robust openings in the concrete structure form an exciting array of see-throughs, around which the forces at play are determined.

Navel brug 01b-panorama

Joris Smits

Joris Smits MSc, BNA

Senior Architect

M +31 6 10 45 61 84 | E joris.smits@rhdhv.com