BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016: Ondergrondse parkeergarage Katwijk aan Zee

ClientMunicipality of Katwijk
CityKatwijk aan Zee
CountryThe Netherlands
Scope15.000 m2 GFA
Period2010 - 2015
ExpertiseArchitecture, Project Management, Contract Management, Building Services, Structural Design
TeamRichard van den Brule, Filipa Vieira Santos, Joost van Noort, Freek Leber, Jan Brantjes en Jurgen Herbschleb
Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

The new underground parking garage in Katwijk aan Zee is the result of a multifaceted commission granted to Royal HaskoningDHV by the Municipality of Katwijk. Royal HaskoningDHV is responsible for the architectural design of the underground parking and translated this design into a Building Quality Plan. Based on this Building Quality Plan, Ballast Nedam, in cooperation with ZJA, engineered the integral design (architectural, functional, structural and installation) for the realization of the parking garage.

The Building Quality Plan includes detailed information, definitions, drawings and visualizations of the architectural design, the layout of the garage, the public entrances, the entrance- and exit ways for vehicles, the emergency exits, as well as the architectural design and guidelines of the signage (routing, orientation and identification).

The architectural design of the parking garage builds forth on the Design of Katwijk’s Public Space, developed by OKRA Landscape Architects, and respects and adheres to its conditions.

The parking garage is part of Kustwerk Katwijk, a project which seeks to protect the coastline of Katwijk aan Zee in the Netherlands. The design team of this coast protection project took an integrated and multi-disciplinary approach to this project, taking into considerations the need for defensive coastal protection, functional parking requirements as well as the desire for a landscape design which is related to its coastal environment.

The new underground parking garage in Katwijk aan Zee is the result of a multifaceted commission granted to Royal HaskoningDHV by the Municipality of Katwijk. Royal HaskoningDHV is responsible for the architectural design of the underground parking and translated this design into a Building Quality Plan. Based on this Building Quality Plan, Ballast Nedam, in cooperation with ZJA, engineered the integral design (architectural, functional, structural and installation) for the realization of the parking garage.

The Building Quality Plan includes detailed information, definitions, drawings and visualizations of the architectural design, the layout of the garage, the public entrances, the entrance- and exit ways for vehicles, the emergency exits, as well as the architectural design and guidelines of the signage (routing, orientation and identification).

The architectural design of the parking garage builds forth on the Design of Katwijk’s Public Space, developed by OKRA Landscape Architects, and respects and adheres to its conditions.

The parking garage is part of Kustwerk Katwijk, a project which seeks to protect the coastline of Katwijk aan Zee in the Netherlands. The design team of this coast protection project took an integrated and multi-disciplinary approach to this project, taking into considerations the need for defensive coastal protection, functional parking requirements as well as the desire for a landscape design which is related to its coastal environment.

Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

Location

The underground parking garage holds 663 spots, covered by rolling sand dunes along the coastline of a small coastal town called Katwijk aan Zee, a beach town west of Leiden and north of The Hague. The location of the parking garage, in between the dike and the boulevard of Katwijk, makes this project quite unique in the Netherlands.

While rebuilding the town’s dike and reshaping its dunes, the design team recognized an opportunity to genuinely improve public space by hiding the parking garage inside the dunes, which strengthened the relationship between the village and the beach. The long and small elongated shape of the parking garage (500 meter) needed great attention to the functionality.  The design team respected the fact that users need to quickly orientate themselves when inside the garage, and quickly find their way out to either the town or the beach.

Location

The underground parking garage holds 663 spots, covered by rolling sand dunes along the coastline of a small coastal town called Katwijk aan Zee, a beach town west of Leiden and north of The Hague. The location of the parking garage, in between the dike and the boulevard of Katwijk, makes this project quite unique in the Netherlands.

While rebuilding the town’s dike and reshaping its dunes, the design team recognized an opportunity to genuinely improve public space by hiding the parking garage inside the dunes, which strengthened the relationship between the village and the beach. The long and small elongated shape of the parking garage (500 meter) needed great attention to the functionality.  The design team respected the fact that users need to quickly orientate themselves when inside the garage, and quickly find their way out to either the town or the beach.

Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

Naturally embedded in the landscape

The architectural design of the parking garage builds forth on the design of the public space, developed by OKRA landscape architects, and respects and adheres to its conditions. The result is that the underground parking is carefully embedded into its natural dune environment. These carefully shaped dunes, which rise up organically to create subtle entrances and exits, not only ensures that the character of the dunes stays intact, it also let natural daylight flowing into the underground parking garage, benefitting the orientation within the long, elongated parking garage. The design also ensures that the colors and materials used, fuse seamlessly into the urban fabric of Katwijk aan Zee and its characteristic dune landscape. At night, the emergency exits nestled under the gently rolling dunes light up to become beacons along the shoreline.

Naturally embedded in the landscape

The architectural design of the parking garage builds forth on the design of the public space, developed by OKRA landscape architects, and respects and adheres to its conditions. The result is that the underground parking is carefully embedded into its natural dune environment. These carefully shaped dunes, which rise up organically to create subtle entrances and exits, not only ensures that the character of the dunes stays intact, it also let natural daylight flowing into the underground parking garage, benefitting the orientation within the long, elongated parking garage. The design also ensures that the colors and materials used, fuse seamlessly into the urban fabric of Katwijk aan Zee and its characteristic dune landscape. At night, the emergency exits nestled under the gently rolling dunes light up to become beacons along the shoreline.

Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

BNA 2016 awards - Nominee | Peoples choice Award | Professional Jury Award

BNA Building of the Year 2016

The underground parking garage in Katwijk aan Zee has been awarded the BNA Best Building of the Year 2016 by the Royal Institute of Dutch Architects (BNA). The award is the most important architectural award in the Netherlands. The architectural design by Royal HaskoningDHV, an independent international engineering and project management consultancy, was selected from 125 submissions. In addition, it has also received the People’s Choice Award.

Commissioned by the Municipality of Katwijk, a team of architects, engineers and contract specialists from Royal HaskoningDHV were responsible for the architectural design, Building Quality Plan, specialist advice and contract of this underground parking. “The underground parking is ground breaking not only because it is an exceptional building, but it also illustrates how the Netherlands have to be innovative in its approach when it comes to protecting our coastline for the future,” according to Hanneke Groenteman, Chairman of the Jury.

The Jury finds the parking garage to be an “exceptionally beautiful object”, which links the town to the sea seamlessly through its integration with the natural environment.

BNA Building of the Year 2016

The underground parking garage in Katwijk aan Zee has been awarded the BNA Best Building of the Year 2016 by the Royal Institute of Dutch Architects (BNA). The award is the most important architectural award in the Netherlands. The architectural design by Royal HaskoningDHV, an independent international engineering and project management consultancy, was selected from 125 submissions. In addition, it has also received the People’s Choice Award.

Commissioned by the Municipality of Katwijk, a team of architects, engineers and contract specialists from Royal HaskoningDHV were responsible for the architectural design, Building Quality Plan, specialist advice and contract of this underground parking. “The underground parking is ground breaking not only because it is an exceptional building, but it also illustrates how the Netherlands have to be innovative in its approach when it comes to protecting our coastline for the future,” according to Hanneke Groenteman, Chairman of the Jury.

The Jury finds the parking garage to be an “exceptionally beautiful object”, which links the town to the sea seamlessly through its integration with the natural environment.

 

Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

FALCO Award best public space 2015

On December 9, at the ‘Landelijk Congres Openbare Ruimte’ the “Falco Award Best Public Space 2015” was awarded. Out of the more than twenty entries is Coastal-works Katwijk is chosen as the winner. This prize is awarded annually to the best, most accessible and exceptional public space in the Netherlands.

Coastal-works Katwijk was praised for the high quality of the design of public space. This was obtained by the Waterboard Rijnland, Municipality of Katwijk and OKRA landscape architects by thinking constantly in the common interest and through good cooperation between the parties. During design sessions Katwijks’ inhabitants and stakeholders also had input on the design of the public space, which certainly contributed to the high quality. All of this is for larger projects and (hydraulic engineering) work certainly not self-evident.

The jury was unanimous in its verdict: Coastal-works Katwijk is a plan where in a special way the integration of spatial elements, the innovation in technology and concept developments are combined. ‘Katwijk has a sober inventive approach given to the redevelopment of the area. We are especially impressed with how the history has been perpetuated in the design. It was a difficult process whereby a balance had to be struck between security and identity and that they perfectly succeeded.”

FALCO Award best public space 2015

On December 9, at the ‘Landelijk Congres Openbare Ruimte’ the “Falco Award Best Public Space 2015” was awarded. Out of the more than twenty entries is Coastal-works Katwijk is chosen as the winner. This prize is awarded annually to the best, most accessible and exceptional public space in the Netherlands.

Coastal-works Katwijk was praised for the high quality of the design of public space. This was obtained by the Waterboard Rijnland, Municipality of Katwijk and OKRA landscape architects by thinking constantly in the common interest and through good cooperation between the parties. During design sessions Katwijks’ inhabitants and stakeholders also had input on the design of the public space, which certainly contributed to the high quality. All of this is for larger projects and (hydraulic engineering) work certainly not self-evident.

The jury was unanimous in its verdict: Coastal-works Katwijk is a plan where in a special way the integration of spatial elements, the innovation in technology and concept developments are combined. ‘Katwijk has a sober inventive approach given to the redevelopment of the area. We are especially impressed with how the history has been perpetuated in the design. It was a difficult process whereby a balance had to be struck between security and identity and that they perfectly succeeded.”

Construction Phase

During the Construction Phase Royal HaskoningDHV was part of the Contract Team “Kustwerk Katwijk”.

The scope of construction works for Kustwerk Katwijk has been carried out by the consortium Ballast Nedam – Rohde Nielsen and its construction partners in an Engineering and Construct contract. Based on the Building Quality Plan, Ballast Nedam, in cooperation with ZJA, engineered the integral design (architectural, functional, structural and installation) for the realization of the parking garage. Special attention has been given to a careful integration and materialization of the entrances in the dunes.

In the architectural design, the underground car park is considered to be a full-fledged public space with a high quality finish, using lighting, colors and icons to strengthen the orientation of the users of the garage. ZJA has maintained the architectural design of the Parking’s identity as consistently as possible and lifted the use of the icons and color scheme to a higher level.

The BNA Jury finds that the building is well constructed as well above as below ground: lighting, way finding, position of columns – every detail is thought of and the construction is virtually flawless.

Construction Phase

During the Construction Phase Royal HaskoningDHV was part of the Contract Team “Kustwerk Katwijk”.

The scope of construction works for Kustwerk Katwijk has been carried out by the consortium Ballast Nedam – Rohde Nielsen and its construction partners in an Engineering and Construct contract. Based on the Building Quality Plan, Ballast Nedam, in cooperation with ZJA, engineered the integral design (architectural, functional, structural and installation) for the realization of the parking garage. Special attention has been given to a careful integration and materialization of the entrances in the dunes.

In the architectural design, the underground car park is considered to be a full-fledged public space with a high quality finish, using lighting, colors and icons to strengthen the orientation of the users of the garage. ZJA has maintained the architectural design of the Parking’s identity as consistently as possible and lifted the use of the icons and color scheme to a higher level.

The BNA Jury finds that the building is well constructed as well above as below ground: lighting, way finding, position of columns – every detail is thought of and the construction is virtually flawless.

Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

About Project Katwijk

Over a quarter of the Netherlands’ land mass lies beneath sea level, making it imperative that the country is well protected against the sea. The country’s coastal protection plan heeds to stringent safety laws and regulations. The coastal region of Katwijk and its dike did not meet the safety standards, and has therefore been reinforced. Additionally, the surrounding urban situation in Katwijk aan Zee required additional parking facilities.

The new underground parking garage has been built in between the boulevard and the dike. The Dike-in-Dune reinforcement design offers safety from the sea and extra parking facilities, while retaining a high level of spatial quality.

The project Kustwerk Katwijk is a collaborative effort involving the Municipality of Katwijk, the Water Board Rijnland, the Province of South Holland and Ministry of Infrastructure and Environment, together with stakeholders, to realize a safe and beautiful coastal region with the added benefit of additional parking facilities.

About Project Katwijk

Over a quarter of the Netherlands’ land mass lies beneath sea level, making it imperative that the country is well protected against the sea. The country’s coastal protection plan heeds to stringent safety laws and regulations. The coastal region of Katwijk and its dike did not meet the safety standards, and has therefore been reinforced. Additionally, the surrounding urban situation in Katwijk aan Zee required additional parking facilities.

The new underground parking garage has been built in between the boulevard and the dike. The Dike-in-Dune reinforcement design offers safety from the sea and extra parking facilities, while retaining a high level of spatial quality.

The project Kustwerk Katwijk is a collaborative effort involving the Municipality of Katwijk, the Water Board Rijnland, the Province of South Holland and Ministry of Infrastructure and Environment, together with stakeholders, to realize a safe and beautiful coastal region with the added benefit of additional parking facilities.

Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

Richard van den Brule MSc

Architect BNA | Head of Architectural Department Indonesia

T +62 21 750 4605 | M +62 813 1810 6096 | E richard.van.den.brule@rhdhv.com