Rolpaalbrug

ClientProvincie Noord-Holland
CityVerlaat, Niedorp
CountryThe Netherlands
Period2006 - 2013
ExpertiseArchitecture, Landscape Design
TeamJoris Smits, Jurgen Boonstra

131115_rolpaalbrug_017

131115_rolpaalbrug_003

In de tijd van trekschuiten en jagerspaden werd een scherpe bocht in het kanaal geslecht door het trektouw om een ‘rolpaal’ te slaan. De nieuwe brug ontleent haar naam aan de inmiddels verdwenen paal.
A long time ago canal boats were being pulled by horses along a path on the banks. Curves in the canal were navigated by pulling the rope around a ‘rolpaal’, a guiding post with a rolling pivot.

131115_rolpaalbrug_007

Gelegen in een ruime bocht van de Niedorpervaart vormt de rolpaalbrug de link tussen het knooppunt N242-N241, ook wel ‘Het Verlaat’ genoemd, en het natuurgebied de Boomerwaal aan de noordkant van de vaart. De nieuwe brug maakt een royaal gebaar over de vaart en beide oevers. De relatie tussen de brug en de ovatonde aan de zuidkant wordt versterkt door een sculpturaal vormgegeven landhoofd.
Situated in a wide curve of the Niedorpervaart the ‘Rolpaalbrug’ is the link between the junction at ‘Verlaat’ and the northern nature reserve Boomerwaal. The new bridge spans the canal and both shores in a spacious way. The relation between the bridge and the junction is strengthened by the sculpturally shaped abutment on the south side.

131115_rolpaalbrug_002

Richting het noorden verjongt de brug visueel sterk waardoor het geheel oogt als een duikplank die de overzijde nauwelijks raakt. De sterk geribbelde randelementen geven het geheel een dynamische uitstraling en verbloemen de naden tussen de individuele panelen.
Towards the northern bank the bridge tapers to a more slender line, resembling a diving-board that barely touches the embankment. Side panels in profiled concrete give a dynamic expression to the bridge, the ribs in the profile equally disguise the real joints between the panels.

131115_rolpaalbrug_004

Het kanaal vormt een ecologische hoofdstructuur. De dijk onder de Rolpaalbrug is zo ingericht dat kleine dieren hier een schuilplek kunnen vinden tussen de stenen en boomstronken.
The canal is an ecological corridor. Hence the dike underneath the bridge is furnished with trunks and stones to provide shelter to small mammals and reptiles.

131115_rolpaalbrug_015

Naast de nieuwe brug werd ook een tunnel voor langzaam verkeer ontworpen en een heuse fietsstraat waar tractors te gast zijn.
Next to the new bridge a tunnel for slow traffic also accommodates tractors.

Joris Smits

Joris Smits MSc, BNA

Senior Architect

M +31 6 10 45 61 84 | E joris.smits@rhdhv.com