Venlo Koninginneplein

ClientGemeente Venlo
CityVenlo
CountryThe Netherlands
Scope5000 m2
Period2008 – 2011
ExpertiseArchitecture
TeamMari Baauw, Frans Blok, Ard Verweij

1

De tunnel onder het Koninginneplein verlost Venlo van een grote barrière tussen het station en de binnenstad. 
The tunnel under the Koninginneplein liberates Venlo from a troublesome barrier between the railway station and the city center.

3

Doorgaand verkeer wordt door een zorgvuldig gedetailleerde, met wit emaillen beplating afgewerkte onderdoorgang geleid.
Through traffic is routed via a meticulously detailed underpass finished with white enamel plating.

46

Bovengronds wordt verwezen naar de historie van de plek, waar eens de vestingwerken van de stad lagen. De glaspanelen in de leuningen tonen de verdedigingswerken en de belegeringen, jaartallen in de betonnen borstwering verwijzen naar de vele veldslagen uit de Venlose geschiedenis. 

Various elements on ground level refer to the history of this location where once the fortifications of the city were located. The glass panels in the railings show the ramparts as well as the approaching army, while the concrete parapet shows the years in which the many battles in Venlo’s history were fought.

52

Op het heringerichte Koninginneplein is een speciale plaats ingeruimd voor de monumentale fontein.

A special place has been created on the new Koninginneplein for the monumental fountain.

Panorama

Mari Baauw

Mari Baauw MSc

Senior Architect

T +31 10 443 36 09 | M +31 6 52 34 03 81 | E mari.baauw@rhdhv.com