De Meenthe, Steenwijk

ClientGemeente Steenwijkerland
CitySteenwijk
CountryThe Netherlands
ScopeSportaccommodation: 2.200 m2, Music centre: 1.905 m2
Period2002 - 2004
ExpertiseArchitecture, Project Management
TeamJoris Smits, Marlies Toornend

1

Het gebouw “De Meenthe” uit 1967 heeft een ingrijpende metamorfose ondergaan. Aan het theater en de kantoorfaciliteiten is een nieuwe glazen entreehal toegevoegd die tevens het nieuwe Muzisch Centrum herbergt. Heldere glazen volumes contrasteren scherp met het sobere metselwerk. De zalen van het Muzisch Centrum liggen boven de hoofdingang en vormen letterlijk de poort tot het hele complex.
The building “the Meenthe” in Steenwijk has been given an extensive facelift. A new glazed entrance hall and music centre are being added to the existing theatre and office facilities. Clear volumes in glass form a strong contrast with the sober brick façade of the old building. The music rooms on the first floor form a doorway to the theatre beyond.

2

Ook de sportaccommodatie is uitgebreid en aangepast aan de eisen van deze tijd en heeft een eigen, glazen entree gekregen. Hiervandaan worden de sporthallen, de kleedkamers, de kantine en de nieuwe dansschool ontsloten. De renovatie en nieuwbouw van dit multifunctionele complex geeft een stevige impuls aan de Meenthe en de omgeving.
The current sport accommodation will also be extended and adapted to meet modern demands. A second glass entry distinguishes the sport accommodation from the cultural main entrance. From here the sport floor, the new changing rooms, the new canteen and the new dancing school are entered. The realization of this new multifunctional complex provides a great impulse to the Meenthe and its surroundings.

 

Joris Smits

Joris Smits MSc, BNA

Senior Architect

M +31 6 10 45 61 84 | E joris.smits@rhdhv.com