Transferium Barneveld

ClientGemeente Barneveld, Heiligers projectontwikkeling
CityBarneveld
CountryThe Netherlands
Scopen.a.
Period2004 - 2006
ExpertiseArchitecture
TeamPedro Pinto Borges, Gijs Wolfs, Oriol Casas Cancer, Paul Kersten

Barneveld1

De bouw van dit transferium was de eerste stap in de herontwikkeling van station Barneveld-Noord en omgeving. Een parkeergarage en een voetgangersbrug zijn samen in één volume ondergebracht, zwevend boven de grond, en zwenkt met een elegante bocht over de rails.
Building this ‘transferium’ was the first step in the redevelopment of Barneveld-Noord railway station and vicinity. A parking garage and a pedestrian bridge are combined inside one volume that lifts from the earth, turns and elegantly crosses the tracks.

Barneveld5

De eenheid van de compositie wordt versterkt doordat de dubbele hoogte van de parkeergarage wordt doorgezet in de hoogte van de brug. Een krachtige en gelaagde gevel met evenwijdige strepen betsaand uit aluminium buizen die varieren in diameter omhullen de compositie.
The unity of the two elements is enhanced by the continuation of the double height of the bridge into the garage. A powerful layered façade, with two parallel lines of aluminum tubes in various diameters, surrounds the composition.

001 Transferium 2

Aan de andere kant contrasteert het verhoogde plein met robuste materialen sterk met de omringende natte gronden en bossages.
On the other side the ‘platform square’, with its robust materials, strongly contrasts with the adjacent wetland and forest vegetation.

Barneveld4

Joris Smits

Joris Smits MSc, BNA

Senior Architect

M +31 6 10 45 61 84 | E joris.smits@rhdhv.com